Jdi na obsah Jdi na menu
 


STARŠÍ ZPRÁVY

Příspěvky

NOVÁ DÝCHACÍ TECHNIKA PRO NÁŠ SBOR

16. 12. 2012

| Rubrika: STARŠÍ ZPRÁVY

Ve čtvrtek 6. prosince hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák slavnostně předal jednotkám sboru dobrovolných hasičů vybraných obcí a také Hasičskému záchrannému sboru MSK novou speciální techniku za 7.826.985,60 Kč.

Slavnostního aktu se zúčastnilo 15 zástupců obdarovaných obcí, jakožto zřizovatelů jednotek sboru dobrovolných hasičů. Na nákup techniky pro vybavení jednotek dobrovolných hasičů kraj ze svého rozpočtu vyčlenil částku bezmála 2,4 mil. Kč a pro HZS MSK částku 5,4 mil. Kč.

Postupné dovybavování jednotek sboru dobrovolných hasičů, které se uskutečňuje pravidelně, každoročně, zajistí lepší kompatibilitu s profesionálními hasičskými jednotkami. Nová technika zkvalitní akceschopnost jednotek a účinnost jejich zásahové činnosti nejen u požárů, ale zejména i u technických zásahů. Obdobná situace je v oblasti spojení.

Proto jednotky dobrovolných hasičů obdrží v letošním roce 60 ks dýchacích přístrojů a ochranných masek, včetně příslušenství v celkové hodnotě 2.395.008,– Kč. Ty budou předány celkem 15 obcím našeho kraje.

Náše výjezdová jednotka obdržela od kraje 4 ks kompletích dýchacích přistroju Drager PSS3000 (nosič,tl. láhev, maska)

Více informaci najdete pod odkazem 

http://www.pozary.cz/clanek/60860-video-moravskoslezsky-kraj-opet-daroval-dobrovolnym-i-profesionalnim-hasicum-nove-vybaveni-letos-temer-za-deset-milionu/

 

 

 

LEZECKÝ VÝCVIK

5. 11. 2012

| Rubrika: STARŠÍ ZPRÁVY

 Dne 4.11.2012 se členové naší výjezdové jednotky zúčastnili pravidelné roční odborné přípravy na jedno z mnoha témat a to  „Základní postupy, technika a technické prostředky pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou“. Celé školení zorganizoval jeden z našich velitelů společně s hasičem z povolání Radkem Zielonkou, lezcem instruktorem, který je také členem dobrovolných hasičů obce Ostravice. Celý výcvik začal už nedělním dopolednem, kdy jsme si na hasičské zbrojnici prohloubili teoretické znalosti daného tématu. V druhé polovině výcviku jsme se přesunuli od teorie k praxi. Přibližně kolem poledne jsme se přemístili na místo vybrané naším instruktorem a zde cvičili naše teoretické znalosti v praxi. Každý z hasičů si vyzkoušel navazování uzlů, výběr kotevních bodů, navázání lana, pracovní polohování, slaňování a práci na laně. Jako perličkou na konci výcviku bylo vytvoření traverzu (lanovky-přemostění) pro záchranu a evakuaci osob. Celý výcvik byl velice důležitý a užitečný, protože v našem horském terénu může nastat plno situací, kdy tento výcvik využijeme k záchraně osob a zdolávání dalších událostí. Na závěr bych chtěl poděkovat všem zúčastněným a hlavně našemu instruktorovi za pomoc při organizaci a průběhu toho výcviku.

 

100 LET HASIČŮ

29. 8. 2012

| Komentářů: 0

| Rubrika: STARŠÍ ZPRÁVY

| Fotografie: 100. výroči SDH

 

100 LET HASIČŮ

Dne 25.8.2012 jsme společně oslavili 100. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů obce Staré Hamry. Oslavy byly zahájeny slavnostní schůzí, která probíhala od 12:00 v Kulturním domě na Samčance. Na programu schůze byla připomenuta historie Sboru dobrovolných hasičů, byly proneseny proslovy výboru SDH Staré Hamry a pozvaných hostů. Dále byly předány památeční plakety, pamětní listy a proběhl slavnostní oběd.

Po slavnostní schůzi byl v 15:00 zahájen další program, kde mohla široká veřejnost shlédnout ukázky zásahu  na dopravní nehodu, požár osobního automobilu, ukázku práce ve výšce, vytrvalostní  závody jednotlivců v hasičských disciplínách a také se předvedli naši mladí hasiči se svým natrénovaným požárním útokem. Po těchto ukázkách si všichni návštěvníci naší akce mohli prohlédnout veškerou přistavenou požární techniku a také vyzkoušet si hašení pomocí koňské požární stříkačky. Po celou dobu oficiálního programu, probíhal u hasičské zbrojnice doprovodný program pro děti. Děti si mohly vyzkoušet stříkání džberovou stříkačkou na terč, střelbu z luku, jízdu zručnosti na koloběžkách a bungee runnig. V předsálí Kulturního domu byla připravena výstava týkající se historie i současnosti našeho sboru. Lidé si mohli prohlédnout nejen fotografie, poháry, vybavení a výstroj hasičů, ale také krátké videozáznamy z činnosti hamerských hasičů. Během celé akce si lidé pochutnávali na výborném kotlíkovém guláši, grilovaných specialitách a vychlazeném pivu. Až do brzkých ranních hodin se lidé bavili a tančili na diskotéce Dj Kuby.

Jsme rádi, že nám po celou dobu oslav přálo počasí a všichni návštěvníci se spokojeně vraceli do svých domovů s pocitem příjemně stráveného dne. 

                                                                                                      

 

 

Kácení máje, smažení vaječiny a překvápko pro děti.

13. 6. 2012

| Rubrika: STARŠÍ ZPRÁVY

 

28.4.2012 POŽÁR - JAMNÍK

14. 5. 2012

| Rubrika: STARŠÍ ZPRÁVY

| Fotografie: 28.4.2012 POŽÁR - JAMNÍK

 Dne 28.4.2012 v 12:49 vyjela naše jednotka na žádost IBC Ostrava k nahlášenému požáru lesního porostu v obci Staré Hamry (oblast Jamníku) Jednotka na místo události vyjela s technikou CAS 32 T-148 a VEA Mitshubishi L200 . . . . . . . . . . . 

K článku připojeny fotky i video ze zásahu

 

POŽÁRNÍ SPORT

24. 4. 2012

| Rubrika: STARŠÍ ZPRÁVY

Zima konečně skončila a naše sportovní družstvo se pomalu, ale jistě připravuje na začátek nové sezony v požárním sportu.  . . . . . . . . . 

 

VÝCVIK - HAŠENÍ, ZÁCHRANA A EVAKUACE OSOB

23. 4. 2012

| Rubrika: STARŠÍ ZPRÁVY

| Fotografie: 21.4.2012 Výcvik Ostravice - hašeni, záchrana osob

   Dne 21.4.2012 jsme společně s JSDH Ostravice a Českým červeným křížem provedli výcvik v hašení požáru budov, záchrany a evakuace osob. Tento výcvik byl zorganizován našimi kolegy z JSDH Ostravice. Námětem byl výbuch v budově penzionu a vznik následného požáru.

  K článku je připojeno i VIDEO.

 

ŠKOLENÍ PRVNÍ POMOCI

30. 3. 2012

| Rubrika: STARŠÍ ZPRÁVY

| Fotografie: ŠKOLENÍ PRVNÍ POMOCI 23.3.2012

   V pátek 23. března 2012 proběhlo školení první pomoci pro členy jednotek SDH Frýdlant nad Ostravicí, SDH Ostravice, SDH Staré Hamry 

 

MITSUBISHI L200

16. 12. 2011

| Rubrika: STARŠÍ ZPRÁVY

| Fotografie: MITSUBISHI L200

! Nová posila našich hasičů !

 

Námětové cvičení - Čeladná

7. 11. 2011

| Rubrika: STARŠÍ ZPRÁVY

| Fotografie: Námětové cvičeni Čeladná 2011

 Dne 22.10. 2011 se JSDH Staré Hamry účastnila Námětového cvičení okrsku Smrk.